Auphonic – orodje za urejanje zvoka

Kaj je Auphonic?

Auphonic razvija inteligentne zvočne algoritme s pomočjo umetne inteligence za ustvarjanje samodejne spletne storitve za post-produkcijo zvoka – za podcasterje, radio, filme, zvočne knjige, posnetke predavanj in drugo.

Zakaj Auphonic?

Vse, kar uporabniki morajo narediti, je, da naložijo posneti zvok, Auphonic naredi ostalo. Zapletene nastavitve parametrov ali strokovno znanje obdelave zvoka niso potrebne, pametni algoritmi se sami od sebe učijo in redno prilagajajo novim podatkom.

Podpira številne standardne oblike datotek. Na voljo ima kup uporabnih filtrov in funkcij. Uravnotežimo lahko glasnost, da bo skozi celotno epizodo ta konstantna in skladna (adaptive leveler), jo normaliziramo glede na želeni cilj, tako da imajo vse obdelane datoteke podobno povprečno glasnost (loudness normalization) ter na primer zmanjšamo hrup (noise and hum reduction). Dodatna orodja, kot je funkcija prepoznavanja govora (speech recognition), navadno delujejo v omejenem obsegu.

Pregled orodja
Pregled orodja

Auphonic – kako začeti?

Uporaba Auphonica je brezplačna do dveh ur zvočnih posnetkov na mesec (Auphonic XS). Preostali paketi so plačljivi in gredo od paketa Auphonic S, kjer lahko obdelamo do 9 ur zvočnih posnetkov na mesec in stane 9 evrov, do paketa XL, ki nam odpre dostop do 100 ur, in stane 82 evrov. Kdor potrebuje več, mu Auphonic ponuja načrt po meri. Ti paketi se nanašajo na t.i. ponavljajoče se kredite, ki se ponovno nastavijo vsak mesec, ne glede na porabo. Omogočen pa je tudi nakup enkratnih kreditov, kjer na primer doplačilo za uporabo 5 dodatnih ur stane 10 evrov.

Na kar je potrebno paziti, je, da pri paketih dobimo le število ur, ki je navedeno. Torej paket Auphonic S ne vsebuje 11 ur (2 brezplačni uri in 9 dokupljenih), ampak 9. Poslušalci lahko avtorjem podcasta tudi donirajo kredite za uporabo Auphonica.

Auphonic je na voljo v angleškem jeziku. Najdemo ga tudi v obliki mobilne aplikacije Aupohinc Edit (Android) in Auphonic Recorder (iOS). Za uporabo je potrebna prijava.

Začnite z novo obdelavo
Začnite z novo obdelavo

Auphonic – kam po pomoč?

AUPHONIC Audio Examples: Ponuja kratek opis in zvočne primere posameznih funkcij oz. algoritmov. Vsak zvočni primer je razdeljen na več segmentov in je označen s podrobnostmi o algoritmih.

Auphonic v praksi

Auphonic skrajša tretjo fazo produkcije podcasta. V prvi fazi načrtujemo oddajo (iskanje in zbiranje informacij, gostov, izdelava scenarija). V drugi fazi sledi snemanje s snemalno opremo v kar se dobro zvočno izoliranem prostoru brez nepotrebnih motilcev, hrupa. Tretja faza prestavlja obdelavo zvočnega posnetka, ki navadno zahteva vsaj minimalno raven znanja obdelave zvoka, in uporabo programa za oblikovanje zvoka. V četrti in zadnji fazi sledijo objava, distribucija in promocija.

Faze zahtevajo glede na dolžino in zahtevnost podcasta različno veliko časovnega vložka, navadno pa je ravno tretja faza obdelave tista najdaljša. Auphonic obdelavo zvoka lahko skrajša tudi za tretjino. Ko smo zadovoljni z vsebino našega podcasta in smo posnetek obdelali v izbranem programu za zvok (npr. Audacity – porezali smo tišine, odstranili oz. skrajšali nezanimive dele), spustimo posnetek skozi program Auphonic. Pri tem je treba nastaviti različne filtre (npr. odstrani šume, uravnaj glasnost mikrofonov), potem pa program sam opravi svoje delo.

Primer produckij in testiranja

Če že uporabljamo npr. Audacity, zakaj je potem Auphonic sploh potreben? Ker je za razliko od Audacitya zelo enostaven za uporabo, zanj ne potrebuješ posebnega znanja obdelave zvoka (prav pa pride znanje različnih izrazov, da vemo, kaj pravzaprav nek filter dela). Vanj vnesemo posnetek, naredimo par klikov in to je to. Auphonic pomaga dokončati obdelavo posnetka na hitrejši in poenostavljen način, zato da lahko več časa namenimo drugim fazam procesa. S tega vidika in ker ima omejen nabor funkcij, Aupohnic morda ni nujno potrebno ali ključno orodje za produkcijo podcasta, vseeno pa pride njegova pomoč prav.

Še en namig – ker je le uporaba do dveh ur na mesec brezplačna, morda koristi odpreti še en račun preko drugega e-mail naslova, ki nam bo omogočil dostop do še dveh brezplačnih ur uporabe.

Nasvet pobudnika

Preizkusi orodje!