Ko imaš idejo, je lepo čutiti, da nisi sam

V sredo, 2. junija 2021, je na Socialni akademiji v Ljubljani v okviru Evropskega tedna mladih 2021 potekal dogodek Bodi pobudnik – pusti sled.

Dogodek je bil v prvi vrsti namenjen mladim, ki že izvajajo družbene pobude ali projekte, pa tudi tistim, ki jih to šele zanima.

Pobude, ki rastejo

Skozi zgodbe so bili predstavljeni tako primeri mladih, ki so svojo pobudo štartali pred kratkim, kot tudi tisti, ki se z njo ukvarjajo že nekaj let in jim jo je skozi čas že uspelo razviti na višjo raven.

Tako smo na primer slišali zgodbo pobude Ljubljenčki / Ljubljančki, katere osrednja vsebina so zapuščeni ljubljenčki, Kolesaraj, namen katere je okrepiti mlade z znanji in veščinami za daljše kolesarske izlete, Atelje ponovne uporabe, katere namen je uporaba odpadkov, pa Dialoške skupine v okviru Aktivatorja, katerih namen je zagnati dialog med nazorsko različnimi mladimi, pa skupine priseljencev iz Turčije, ki se želijo čim bolje vključiti v slovensko družbo, Inštituta Integrum, ki naslavlja izziv celostnega pogleda na telesnost in spolnost ter pobude za ustanovitev osnovne šole po načelih preventivnega vzgojnega sistema.

Kako podpreti pobude?

Vsaka družbena pobuda, ne glede na fazo razvoja, v kateri se nahaja, potrebuje različne oblike podpore. Morda je to coaching ali mentorstvo, ki lahko zviša motivacijo, veščine ali pa medsebojne odnose članov pobude.

Morda je to brezplačen prostor ali oprema (npr. multimedijska), morda storitve, kakršne so na primer izdelava promo videa ali oglaševanje, morda usposabljanje članov, morda pa pomoč pri razvoju projekta za kandidiranje na javnih razpisih. Različne oblike podpore so bile, skozi zgodbe in konkretna povabila, predstavljene na dogodku.

Erasmus+ priložnost za manjše pobude

Organizatorji so se še posebej posvetili predstavitvi programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota, še posebej tistih njunih delov, ki so v prvi vrsti namenjeni nosilcem manjših družbenih pobud. Med udeleženci sta predstavitvi programov poželi nemalo zanimanja.

Dogodek, ki se je iztekel v razpravi o tem, kako lahko organizacije, kakršna je na primer Socialna akademija, ali pa institucije, kakršna je na primer Evropska unija, podpirajo mlade pobudnike, je potekal na treh ravneh: v živo, z aktivno participacijo sodelujočih preko orodja Zoom ter s pomočjo streaminga preko Youtube-a.

V živo in interaktivno, preko orodja Zoom, se ga je udeležilo skupaj 21 ljudi.

Spodaj pa si lahko ogledate video posnetek dogodka.

 

 

Sorodno:

Ni najdenih rezultatov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.