Mladi: uspeh = vztrajnost + lep videz

Kaj mladi menijo o uspehu? Kako nanj gledajo pri svojih vzornikih in kako ga dojemajo v povezavi s sabo?

Mladim smo v mednarodni raziskavi postavili nekaj vprašanj o uspehu – kako ga sami vidijo pri svojih vzornikih ter na kakšen način ga lahko dosežejo sami. Odgovori so pokazali, da mladi verjamejo, da na svoj uspeh lahko vplivajo ter da so prepričani, da zanj poleg vztrajnosti potrebujejo tudi dober izgled in trdo delo.

V okviru projekta MotivAction smo na Socialni akademiji opravili raziskavo, v katero je bilo vključenih 596 mladih (12 do 20 let) iz Slovenije, Nemčije in Madžarske.

Pogled na uspeh s treh zornih kotov

Najprej smo mlade vprašali, katera osebna lastnost je za njih najpomembnejša v zvezi z doseganjem uspehov. Za največ vprašanih je najpomembnejša spretnost (20,3 %), sledijo ji veze in poznanstva (17,8 %) in izobrazba (15,2 %).

V nadaljevanju smo uspeh povezali z osebami, ki jih mladi dojemajo kot uspešne in jih imajo za vzornike. Med njimi so se znašli tako popularni pevci, influencerji in športniki kot tudi družinski člani.

Zanimalo nas je, katere osebne značilnosti pri njih mladi vidijo kot razlog za uspeh. Izkazalo se je, da sta to najpogosteje vztrajnost (31,7 %) in delavnost (18,7 %).

Tretje vprašanje se je nanašalo na osebne lastnosti mladih – katere ti potrebujejo, da bodo tudi sami v prihodnosti uspešni vzorniki? Mladi so mnenja, da morajo za to imeti lastnosti, kot so vztrajnost (25,7 %), delavnost (7,8 %) in samozavest (7,4 %), na drugo mesto pa postavljajo tudi privlačen videz (22,1 %).

Spretnost ali vztrajnost? Kaj pa privlačen videz?

Bolj zanimivo kot ujemanje med tremi odgovori na vprašanja, katerih »glavni point« je bil konec koncu isti: ugotoviti katere osebne lastnosti mladi povezujejo z uspehom, je pogledati na razhajanja:

Na prvo mesto pri osebnostnih lastnostih tako mladi postavljajo spretnosti, vendar jim je pri njih samih najpomembnejša vztrajnost in ne inteligentnost ali nadarjenost za nekaj.

Na drugo mesto postavljene osebne veze in poznanstva prav tako niso pomembne ko mladi razmislijo o vzornikih in o lastni uspešnosti.

Mladi mislijo, da sami za uspeh potrebujejo privlačen videz (22,1 %), vendar ta ni bil pomemben za njihove vzornike.

Te »anomalije« odpirajo cel kup vprašanj, na primer zakaj mladi pri svojih vzornikih in tudi na splošno ne dojemajo privlačnega videza kot ključnega za uspeh, zase pa so mnenja, da je ta bistvenega pomena?

Zakaj so mladi prepričani, da po eni strani za uspeh potrebuješ spretnosti, veze in izobrazbo, njim pa bo uspelo z vztrajnostjo in trdim delom? Se za tem skriva kult osebnosti, ki je iz nič prišla na vse, ki se ga mladim servirali prek popularne kulture? Se morda nekaj poudarja v šoli, drugo pa mladi doživljajo v svojem življenju?

V okviru projekta MotivAction sicer nadaljnje raziskave niso predvidene, se pa želimo prav tem vprašanjem posvečati tudi v nadaljevanju, s spremljanjem mladih pri njihovih življenjskih odločitvah in odkrivanju poslanstva in pa z usposabljanjem za pedagoške in mladinske delavce Sopotniki, ki bo, kot je bilo to v šolskem letu 2018/2019 na sporedu tudi v letu 2019/2020 – tokrat celo z možnostjo pridobivanja pedagoških točk!

Želiš o usposabljanju izvedeti več? Piši na [email protected]!

Eva Gajšek

Sorodno:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.