Mural – vizualni delovni prostor

Kaj je Mural?

Mural je vizualni delovni prostor, ki temelji na naročnini in pomaga skupinam, ki delujejo in sodelujejo v fizično oddaljenih in ločenih prostorih, pri sodelovanju. Preko digitalnih tabel omogoča raziskovanje, razmišljanje in oblikovanje idej.

Deluje v oblaku in je orodje, ki ga uporabljajo tako trenerji pri izvajanju spletnih delavnic, podjetja pri testiranju in razvoju svojih inovacijskih procesov ter izobraževalne ustanove pri poučevanju.

Približevanje in oddaljevanje po delovnem prostoru.
Približevanje in oddaljevanje po delovnem prostoru.

Zakaj Mural?

Ker je sodelovalno orodje s širokim spektrom uporabnosti. Pri spletnih delavnicah in dogodkih lahko nadomesti rabo plakatov in post-it listkov, Power Point predstavitve, pri tem pa naredi proces bolj dinamičen, kreativen in vizualno privlačen.

"Drag and drop" način za dodajanje vsebine.
“Drag and drop” način za dodajanje vsebine.

Še posebej dobro se obnese pri vseh vrstah kreativnih procesov. Pobudniki na primer ga lahko uporabljajo v fazi načrtovanja pobude ali projekta, ko je zaradi takih in drugačnih razlogov onemogočeno sestankovanje v živo. Mural s svojimi funkcijami omogoča ustvariti jasno in privlačno vizualizacijo projekta. Vanj lahko shranjujemo pomembne informacije, izvajamo možgansko viharjenje (brainstorming), glasujemo pri izboru želenih tem, pripenjamo razne povezave, ter ga celo uporabimo za vizualno dovršeno predstavitev projekta potencialnim financerjem in drugim deležnikom.

Je kompleksno orodje, ki zahteva nekaj časa, da se ga dostojno usvoji, a ima ogromno bazo za pomoč pri spoznavanju z vsemi njegovimi funkcijami. Ponuja nasvete, kako izvajati delavnice preko spleta ter mnoge ideje za aktivnosti, zelo prav pa pridejo razne predloge za ustvarjanje.

Mural – kako začeti?

Mural je na voljo tudi v brezplačni verziji. V njej lahko ustvarimo do 5 platen in imamo neomejeno število uporabnikov, skupaj z vsemi funkcijami in dostopom do knjižnice predlog. Zunanji dostop do naših platen je omogočen z enim samim klikom. Team+ je na voljo za 9,99 USD na člana na mesec (plačuje se za celo leto) ter ne omejuje števila platen, nudi večjo zasebnost ter podporo. Lahko izbiramo še med Business in Enterprise verzijo.

Za izobraževalne ustanove in neprofitne organizacije ponujajo popuste ter posebne ugodnosti.

Orodje je dostopno v angleškem jeziku in na voljo tudi v obliki aplikacije za mobilne naprave (Adroid in iOS).

Mural – kam po pomoč?

MURAL Resource Hub

MURAL Case Studies

MURAL Webinars: Dnevni ali večdnevni izobraževalni in spletni seminarji, za katere je potrebna prijava.

MURAL Community 

MURAL Remote Facilitation Guide: E-knjiga z vpogledi, orodji in študijami primerov izvajanj delavnic na daljavo.

Mural v praksi

Mural je precej zahtevno orodje za uporabo in se zato najbolje obnese pri daljših in kompleksnejših načrtovalnih procesih.

Uporabniku na prvi pogled ni tako prijazno kot nekatera druga enostavnejša orodja, zato zahteva nekaj časa, preden ga dodobra usvojimo. Če ga uporabljamo z udeleženci delavnic, jim moramo takoj na začetku dati nekaj časa, da se z orodjem sploh spoznajo. V ta namen jim lahko damo pripravljalno aktivnost, kjer morajo v Muralu nekaj malega ustvariti že pred samo delavnico, ali pa si v sklopu le-te rezerviramo nekaj časa za igranje in spoznavanje z orodjem.

Ko povabimo udeležence v Mural in se ti začnejo premikati po platnu, ki smo ga ustvarili, se lahko zgodi, da se vse stvari na njem kar naenkrat začnejo premikati. To se pripeti, če vseh elementov na platnu ne zaklenemo. Vse plasti in elemente, za katere želimo, da ostanejo na svojem mestu, je treba zato nujno zakleniti in usvojiti navado, da vsaj trikrat preverimo, če so res zaklenjeni. V nasprotnem primeru bomo veliko časa porabili za postavljanje stvari nazaj na svojo mesto, gre pa lahko celo tako daleč, da bo platno postalo neuporabno za aktivnosti, ki smo jih imeli v mislih.

Ker je kompleksno orodje, je velika možnost, da bomo za ustvarjanje zanimivih in interaktivnih platen porabili kar nekaj časa. V tem primeru se je dobro poslužiti že vnaprej pripravljenih predlog, ki skrajšajo čas priprave. Vizualizacije, pripravljene v Muralu, vsekakor naredijo vtis, saj omogočajo veliko možnosti uporabe, igranja in atraktivnega reševanja nalog. A hkrati se prav tako lahko zgodi, da ravno njegova razgibanost in raznolikost ukradeta preveč pozornosti. V takih primerih uporabimo preprost trik, ki zakrije vse tiste elemente, ki jih trenutno še ne potrebujemo. Odkrito pustimo samo tisto, za kar želimo, da je vidno, in tako poljubno preusmerjamo pozornost uporabnikov.

Pri velikih skupinah se vsake toliko časa dogodi tudi, da nekdo znotraj orodja odtava. Začne raziskovati in se igrati po svoje ali pa se preprosto izgubi, Mural pa omogoča, da udeleženca v tem primeru „pokličemo“ k sebi, da se zopet pridruži skupini.

Nasvet pobudnika

Preizkusi orodje!