Raziskava: Potrebe mladih ob vstopu na trg dela

Poročilo o opravljeni raziskavi, ki ga je pripravila Kaja Koražija v letu 2023, obravnava potrebe mladih ob vstopu na trg dela. Raziskava je vključevala 15 intervjuvanih mladih, starih med 18 in 29 let, ki so bodisi zaposleni, se izobražujejo ali iščejo zaposlitev v Mestni občini Ljubljana.

Najpogostejše tematike, ki zanimajo mlade, so razdeljene v tri skupine: tehnična podkovanost (digitalna orodja, finančna pismenost, programiranje), duševno zdravje (motivacija, skrb zase, ravnotežje med delom in zasebnim življenjem) ter tematike povezane z iskanjem zaposlitve (informacije o programih, postopek iskanja zaposlitve, priprava na razgovor, komunikacija s projektnim vodenjem, zaposlitev v tujini).

Raziskava je pokazala, da mladi (še vedno) iščejo individualno svetovanje, informacije o štipendiranju, podjetniška znanja, ter podporno skupino mladih iskalcev zaposlitve. Poudarja se, da kljub obstoju programov in delavnic, informacije ne dosežejo vedno mladih zaradi pomanjkljivega obveščanja ali nezavedanja o njihovi obstoječnosti.

Opaziti je močno potrebo po usmeritvi in individualnem mentorstvu, pri čemer se kaže potreba po praktičnih primerih.

Prav tako mladi pogosto težko prepoznajo neformalne izkušnje kot delovne izkušnje v življenjepisu, zato bi koristilo, če bi svetovalec pomagal pri zapolnjevanju življenjepisov in usmerjanju kandidatov pri pripravi na določeno delovno mesto.

Priporočila za program Inkubator 4.0 vključujejo mentorsko delo, delavnice o pripravi življenjepisa, medvrstniško povezovanje, klasične delavnice o duševnem zdravju, daljše, poglobljene delavnice o različnih področjih, brezplačne kakovostne delavnice in aktivnosti, ter redno informiranje in oglaševanje vsebin. Hkrati je predlagano, da se mlade informira o specifičnih karierih priložnostih, kot so tujina, delo v tujini, pripravništvo in možnosti štipendiranja.

Vabljen/-a k branju! (Klikni za pdf!)

Raziskavo in poročilo je sofinancirano s strani Urada za mladino Mestne občine Ljubljana.

 

Sorodno:

Ni najdenih rezultatov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.