10 priporočil za sopotnike mladim na karierni poti

KAKO Z MLADINSKO POBUDO DO SLUŽBE?

Pobudništvo pri mladih je nekaj, kar je potrebno razvijati, podpirati ter mu dati prostor za rast, saj prinaša veliko pozitivnih učinkov –tako za družbo, kot za mlade same. Kako mladim odpreti prostor in jih spodbuditi, da na ta način razvijajo svoje talente in pridobivajo izkušnje ter jim s tem olajšati prehod iz šolskega sistema na trg dela? Spodbujajmo in podpirajmo mlade, da izkoristijo svoje potenciale!

Mladi so zelo inovativni, polni idej in predlogov za spremembe. Imajo različne poglede na svet ter njegovo delovanje, kar je absolutno dobrodošlo, saj družbi daje novo in svežo perspektivo. Velikokrat mladi prav zaradi »mladosti« ne dobijo priložnosti za izražanje ter preizkušanje v raznolikih vlogah in situacijah.

Ustrezna podpora okolja in programi za mlade so ključni na poti realizacije njihovih potencialov.

Posvet Kako z mladinsko pobudo do službe?, ki je 10. junija 2021 potekal v Kopru v organizaciji Socialne akademije in ob podpori Evropskega socialnega sklada, so soustvarjali raznovrstni sopotniki mladim pri karierni orientaciji: prostovoljci, mladinski delavci, svetovalci in zaposlovalci, ki prihajajo iz Središča Rotunda, Rdečega križa, Zavoda za zaposlovanje, Mladinskega sveta Slovenije, Društva PiNA, Biodive, taborniške organizacije ter Socialne akademije.

Vsi udeleženci se vsakodnevno srečujejo z mladimi in pomembno prispevajo k njihovem motiviranju, učenju in pridobivanju različnih pomembnih veščin za razvijanje in realizacijo njihovih pobud. Na tretjem posvetu Mladi in iskanje njihovega mesta na trgu dela smo se skušali z vidika različnih deležnikov vživeti v položaj mladih, ki si želijo soustvarjati pozitivne družbene spremembe.

Med drugim smo iskali odgovore na vprašanja, kot so:

  • Kako mladim dati prostor, da lahko razvijajo svoje ideje in pobude?
  • Kako jih lahko pri tem podpremo mladinski delavci, sopotniki in starši?
  • Kakšno podporo bi si želeli s strani odločevalcev?

Na podlagi diskusije s(m)o oblikovali 10 priporočil za sopotnike mladim. Razdelili smojih v tri sklope: prostori za mlade, ki spodbujajo pobudništvo, delovanje mladinskih delavcev in prehod iz delovanja v skupini do delovanja v lastni skupnosti.

Priporočila sopotnikom mladim za podporo pri pobudništvu v povezavi z zaposlovanjem

Sklop 1: Prostori za mlade, ki spodbujajo pobudništvo

1. Dajmo mladim lastne (fizične) prostore! Občine naj jim dajo v uporabo prazne prostore, ki naj jih zapolnijo po svojih željah, potrebah. S tem vzamejo prostor za svojega in v njem zgradijo skupnost.
2. Ponudimo mladim varen prostor (prostor svobode)
, kjer lahko razvijejo svoje ideje pod vodstvom mentorja. Omogočimo jim postopno prevzemanje odgovornosti (v skladu z lastnimi interesi).
3. Omogočimo mladim sodelovanje v procesih odločanja znotraj
organizacije in s tem pridobivanje izkušenj participacije, s čimer jih spodbujamo k aktivnemu sodelovanju v širši družbi.
4. Debirokratizirjamo procese.
Zmanjšamo birokratsko breme soustvarjanja aktivnosti znotraj organizacije. Omogočimo jim fokus na vsebino.

Sklop 2: Delovanje mladinskih delavcev

5. Prisluhnimo mladim. Naj mladi postanejo vidni in slišani. Prisluhnimo jimter jih podprimo na poti samozavedanja ter osebne rasti. Nudimo jimprostor za konstruktiven dialog.
6. Bodimo strokovna podpora.
Poskrbimo, da tudi sami krepimo lastne kompetence na področju podpore mladim pri ustvarjanju družbenih pobud ter preko tega odkrivanja in razvoja lastnih potencialov.
7. Dajmo mladim možnost, da se učijo iz lastnih napak.
Dajmo mladim dovolj svobode, da lahko delajo napake, se soočijo z njihovimi posledicami ter se iz njih učijo. Obenem pa jim bodimo v oporo.
8.
Poiščimo nove poti do mladih. Potrebno je poiskati nove komunikacijske poti in načine, kako priti do mladih, ter jih informirati o njihovih možnostih.

Sklop 3: Prehod iz delovanja v skupini dodelovanja v lastni skupnosti

9. Krepimo dialog z odločevalci. Za začetek spodbujajmo dialog na lokalni ravni – v šolah, krajevnih skupnostih in občini. Naj se mladim omogoči, da sodelujejo z oblastjo pri odločitvah o zadevah, ki se tičejo njih samih, ter soodločajo o razporejanju sredstev (npr. participativni proračun).
10. Vplivajmo na odločevalce, da vzpostavijo strukture in strategije
razvoja področja mladine v svojih občinah. Preverimo, če je v občinah vzpostavljena komisija za mladinska vprašanja, če je sprejeta lokalna strategija za mlade, če ima občina certifikat Mladim prijazna občina in če obstaja lokalni mladinski svet. Z ustvarjanjem prostora za participacijo mladih v lokalnem okolju se zagotavlja, da je glas mladih (u)slišan in lahko uresničujejo lastne družbene pobude.

Naredimo korak naprej in pustimo dobro sled!

Sorodno:

2 Komentarja. Leave new

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.