Pišeš življenjepis? Ne delaj teh napak!

Ker se je vedno bolje učiti na napakah drugih, kot na lastnih, si poglejmo najprej napake, na katere opozarjajo zaposlovalci.

Pravijo, da so najpogostejše napake, ki jih najbolj zmotijo, so:

1. Slovnične napake in slaba slovnica

Že ena sama slovnična napaka je lahko odločilna pri tem, ali bo tvoj življenjepis romal na kup zavrnjenih ali pa se bo prebil v naslednji krog.

Slaba slovnica v življenjepisu te predstavi kot površnega, nenatančnega, če pa je napak veliko pa lahko celo kot slabo pismenega.

Kako lahko izboljšaš svoje možnosti? Pošlji svoj življenjepis nekomu, ki obvlada slovnico. To stori tudi, če obvladaš slovnico sam – lastne napake je namreč najtežje opaziti in dodaten par oči vedno pride prav.

2. Nepregleden življenjepis

Če dobi tvoj CV zgolj 7 sekund pozornosti, je pomembno, da je pregleden in da bralec čim lažje najde podatke, ki so zanj relevantni. Če je življenjepis pregleden, si kadrovik ne bo vzel časa za temeljit pregled in brskanje podatkov iz njega, marveč bo življenjepis romal v koš.

Če uporabljaš Europass življenjepis, ki ima že ustaljeno obliko, je tu veliko manj možnosti, da brcneš mimo.

V vsakem primeru svoj življenjepis lahko pošlješ svetovalcu v kariernem centru ali kateremu drugemu svetovalcu, da ti pove, aj lahko še izboljšaš.

3. Široki in nejasni opisi delovnih izkušenj

Bodi kratek in jedernat. Napiši bistvene in za zaposlitev relevantne izkušnje. Vsekakor en piši vseh delovnih nalog, ki si jih opravljal (ali pa bi jih moral opravljati).

4. Neprofesionalni mail

Kot kontakti [email protected] in [email protected] morda nista najboljša izbira, čeprav ju redno uporabljaš.

5. Manjkajoči kontakti

Še slabše kot neprofesionalen mail je CV brez maila. Ali kakršnegakoli drugega kontakta. Kako naj te nekdo povabi na razgovor, če ne ve, kam poklicati ali kam poslati e-mail?

»Preberem CV, izkušnje so ok in gospo želim povabiti na razgovor. In vse, kar je bilo napisanega na CV-ju je bil njen domači hišni naslov. Ne vem, kaj je pričakovala, da ji pošljemo povabilo po navadni pošti, in čakamo cel teden, da se morda odzove ali kaj?«

Opozorilo: če si v zadnjem času menjal e-naslov ali telefonsko, preveri, da je na CV-ju napisana prava.

6. Neprofesionalna slika

»Dobili smo tudi že CV, na katerem je imel iskalec zaposlitve fotografijo sebe s plaže, v kopalkah,« svojo izkušnjo pove ena od gospa iz kadrovske službe. In ker očitno v podjetju niso iskali modela za novo kolekcijo kopalk, le-ta službe ni dobil.

Tu so si zaposlovalci enotni: če je slaba slika, je bolje, da je ni!

Kaj lahko storiš? Na CV dodaj fotografijo, na kateri zgledaš profesionalno in urjeno.

7. Očitne, neočitne laži in napihovanje

Eno so laži o osebnostnih lastnostih in znanjih, ki jih lahko delodajalec preveri že na intervjuju. Delodajalec zlahka preveri tvoje tekoče govorjenje nemščine, poznavanje določenega področja in osebnostne lastnost. Zelo hitro se bo izkazalo tudi, kako komunikativen/-a si, kako se znajdeš v stresnih situacijah ter kako hitro lahko razmišljaš.

Drugo področje je navajanje lažnih delovnih izkušenj in/ali referenc. Ker se je laganje na življenjepisih precej razpaslo, tudi delodajalci čedalje pogosteje preverjajo reference, ki si jih navedel.

Tudi napihovanje delovnih izkušenj se ti na razgovoru za delovno mesto lahko hitro maščuje.

Vedno se bolj splača iskrenost. Nimaš dovolj izkušenj? Pokaži, zakaj si želiš delat ravno na tem delovnem mestu in zakaj si kljub primanjkljaju izkušenj primeren.

8. Predolg CV

Pravijo, da je idealna dolžina življenjepisa 2 strani, vendar še nikogar niso izločili, če bi njegov življenjepis imel 3 ali več strani relevantnih informacij.

Ko govorimo o dolgem CV-ju, govorimo o naštevanju različnih bolj ali manj relevantnih izkušenj, krožkov, hobijev ter drugih za delovno mesto irelevantnih informacij.

Predolg CV se pogosteje kot pri iskalcih prvih zaposlitev pojavlja pri osebah, ki že imajo nekaj let izkušenj na trgu dela. Zgodi se, da svoje izkušnje zgolj dodajo že izdelanem življenjepisu in ne vedo, da bi bil potreben  predelave, kjer bi na svobodo spustili vse ne več relevantne delovne izkušnje.

9. Nerazumljive kratice, žargon ali izrazi

Čeprav se prijavljaš na delovno mesto na nekem specifičnem področju, bo tvoj življenjepis zelo verjetno najprej pristal v rokah nekoga, ki ni strokovnjak na tem področju. Zaposleni v kadrovski službi, v tajništvu ali v vodstvu zelo pogosto ne poznajo strokovnih izrazov za vsa področja.

Življenjepis mora biti zato napisan tako, da je razumljiv vsakemu, ki ga prebere. Preden ga pošlješ, ga lahko preskusiš na prijatelju, starših ali pri komurkoli ki se ne spozna na tvoje področje.

Dodaten bonus: uporabi besedišče in ključne besede, ki jih uporablja podjetje ali zaposlovalec v razpisu za delovno mesto.

10.        Neprimeren dopis oziroma e-mail

Lahko imaš popoln CV, super motivacijsko pismo, ampak če tvoj e-mail roma v smeti še preden ju kdorkoli odpre, ti to res ne pomaga.

Vloži nekaj dodatnega truda in sestavi dober e-mail, ki mora biti kratek in prilagojen delodajalcu (super je, če ga lahko nasloviš na konkretno osebo). V njem razložiš, na katero delovno mesto se prijavljaš, dodaš lahko tudi svoj »moto« ali »pitch« ter jim sporočiš, da bi z veseljem postal del njihovega kolektiva.

11. Ponavljajoči se podatki

Pomembno je, da dobro izkoristiš prostor. Na voljo imaš namreč zgolj okoli dve A4 strani, da predstaviš svoje močne točke in prepričaš zaposlovalca, da te povabi na razgovor.

Zato dobro izkoristi prostor in se znebi vseh ponavljajočih se (in tudi drugih nepomembnih) podatkov.  Na koncu dobro preveri, da so vsi napisani podatki pravilni in da si med seboj ne nasprotujejo.

 

Preberi več nasvetov v publikaciji študijskega krožka Moj korak naprej!

Sorodno:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.