Mladi v svetu 4.0: Uspešen nastop Slovencev na hackatonu Techfest Munich

 Techfest Munich slovi kot eden največjih mednarodnih tehnoloških hackathonov v Evropi. Organiziran je s strani Unternehmer TUM-a ter tamkajšnjega moderno opremljenega Munich Enterpreneurship Centra.

Letos je med 7. in 10. septembrom gostil več kot 330 posameznikov, študentov, podjetnikov, oblikovalcev ter ostalih tehnoloških zanesenjakov, združenih v 60 ekip.

Prvič se je tekmovanja udeležila tudi slovenska ekipa – v zasedbi David Gorinšek, Rene Brdnik-Zdolšek in Aleksandar Sladić – s projektom SMARTvalve ter osvojila več kot uspešno 2. mesto v svoji diviziji!

V 72-ih urah od ideje do prototipa

Mednarodna podjetja, kot so Google, Microsoft, Allianz, Bosch, TetraPak, OSRAM, BASF, Air Liquide, HUGO BOSS, Intel, NVIDIA, TÜV Süd, Knorr Bremse, Reply in drugi, so predstavljala izzive, pri katerih se je slovenska ekipa združila skupaj še s tremi nemškimi posamezniki (Jonas Ley, Christian Widmer, David Photien), ki so skupno zanimanje našli v segmentu »Smart Factories & Workplace of the Future« ter se lotili izziva za francosko podjetje AirLiquide.

Podjetje AirLiquide, katerega ustanovitelj, znanstvenik in inovator Georges Claude je bil prvi, ki je leta 1902 izumil postopek utekočinjenja plinov pa tudi neonsko svetilko. Podjetje je danes z več kot 65.000 zaposlenimi, 296-imi patenti in z več kot 24.000.000 plinskimi jeklenkami, svetovni leader na področju plinske industrije ter oskrbe z tehničnimi plini tudi v večini vesoljskih programov.

Šestčlanska ekipa se je v okviru izziva omenjenega podjetja lotila izboljšanja uporabniške izkušnje ter napredne nadgradnje obstoječe tehnologije tlačnih plinskih jeklenk z implementacijo sistema v okolje pametnih tovarn.

Na voljo so imeli zgolj 72 ur, kar pa je bilo (sicer z nekaj neprespane noči) ravno dovolj, da so projekt SMARTvalve razvili od ideje do delujočega prototipa ter po končani predstavitvi pred 30 člansko žirijo osvojili več kot uspešno 2. mesto v svoji kategoriji.

SMARTvalve je na Minhenskem hackathonu požel odličen uspeh ter obilo zanimanja tudi za nadaljnji razvoj in podporo.

Za kakšen produkt sploh gre?

Več o samem izdelku nam je povedal ustanovitelj podjetja TEHSLA ter produktni vodja projekta SMARTvalve Aleksandar Sladić.

»Z našim glavnim ciljem izboljšanja uporabniške izkušnje na tem področju smo se lotili nadgradnje obstoječega nadzora in uporabe plinskih jeklenk z novo tehnologijo, imenovano SMARTvalve.«

»Gre za celoten sistem oz. napredno obliko ventila, ki je kot popolnoma samostojna enota sposobna zaznave tlaka, pretoka, vsebine/vrste plina in temperaturo, skupaj z GPS sledenjem ter svojo lastno Wi-Fi komunikacijsko enoto.

»Ob tem je bila v 72 urah skupaj z aplikacijo za pametne naprave, tablice in telefone razvita tudi napredna in podrobna baza podatkov, ki dobaviteljem in kupcem omogoča širok nabor dragocenih podatkov v realnem času (količina plina, ki je še na voljo, preostali čas pred izpraznjenjem, temperatura, vsebina plina, prikaz čistosti mešanice, nivo porabe ter natančna lokacija). Vsi ti podatki, neodvisno od lokacije nadzornika omogočajo točen pregled nad stanjem vsake posamezne jeklenke, dobavitelju pa zagotavljajo vse potrebne informacije za predčasno organizacijo ponovnega polnjenja.

S svojo pametno zasnovo je ventil oblikovan tako, da ne odvaja pozornosti od samega dela, vendar pa hkrati, tako na samem ventilu, kot tudi mobilni aplikaciji, neprestano komunicira preko zvočnih in svetlobnih opozoril, ki jih uporabnik nastavlja sam.

Medtem, ko je s svojo obliko, ki predstavlja logotip podjetja, centralni del (belo zastekljena oblika z radialnim LED osvetlitvenim obročem zadaj) zasnovan za prikaz enega najpomembnejših lastnosti, t.j. varnost ter preostalo količino, pa je z različnimi načini osvetlitve prikazano tudi samo odprto/zaprto stanje ventila.

Zadnja ključnih varnostnih lastnosti je zaznavanje tudi najmanjšega puščanja, oziroma pogostih situacij, ko uporabnik pozabi, oziroma ne zapre ventila popolnoma. V tem primeru po prednastavljenem času, ventil prične z intenzivno zvočno ter rdeče utripajočo svetlobno signalizacijo, hkrati pa vse to istočasno beleži tako na mobilni aplikaciji kot tudi v glavni bazi podatkov.«

»S končnim izidom in predvsem z samo idejo smo več kot zadovoljni. Na sam projekt pa hkrati gledamo zelo perspektivno ter verjamemo in stremimo k čimprejšnji realizaciji le tega.«

Sorodno:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.