POSVET: Mladi in iskanje njihovega mesta na trgu dela

Inkubator 4.0 vabi na spletni posvet

Mladi in iskanje njihovega mesta na trgu dela

Kako preprečiti napačne karierne odločitve?

Potekal bo v sredo, 16. decembra 2020,
od 14:30 do 17:00.

Izobraževalni sistem mladim le redko omogoča, da bi se preizkusili v različnih realnih delovnih situacijah in v različnih vlogah, ki jih bodo v življenju imeli.

Zaradi pomanjkanja tovrstnih izkušenj v procesu karierne orientacije pogosto sprejemajo napačne karierne odločitve.

Kako to spremeniti? Kakšne so dobre prakse? In kaj lahko doprinese mladinsko delo?

O čem?

Na spletnem posvetu Mladi in iskanje njihovega mesta na trgu dela se bomo skušali z vidika različnih deležnikov vživeti v položaj mladih na trgu dela danes.

V strahove, izzive odločanja, dediščino (pogosto zastarelega) izobraževalnega sistema, hrepenenju po izpolnjenosti, razkol med teorijo in prakso.

Za koga?

Posvet je v prvi vrsti namenjen vsem vrstam sopotnikom mladih na poti (kariernega) odločanja: učiteljem, vzgojiteljem, staršem, kariernim svetovalcem, mladinskim delavcem, zaposlenim v občinskih upravah, zaposlovalcem.

Rezultat posveta bodo priporočila tako za odločevalce, učitelje/vzgojitelje ter tudi za mladinski sektor.

Če se vam po glavi motajo ta vprašanja …

… boste po posvetu gotovo nekoliko bliže odgovorom nanje:

  • Kako podpirati/spremljati mlade na poti raziskovanja in iskanja njihove karierne poklicanosti?
  • Kako na proces karierne orientacije vplivajo okoliščine odraščanje mladih v svetu 4.0?
  • Kako odgovoriti na izziv vrzeli med formalnim izobraževanjem in trgom dela v svetu 4.0?
  • Kako odgovoriti na problem krčenja prostorov participacije mladih in mladinskega dela?
  • Kakšen vpliv ima na te procese epidemija novega koronavirusa?

Potek posveta

14:30 – 15:40 – Prispevki govorcev na vprašanja posveta in diskusija

  • Špela Pogačnik Nose: Kako podpirati mlade pri tem, ko se predstavljajo delodajalcem – in kaj jih pri tem najbolj zanima?
  • Matjaž Vodeb: Kako nasloviti problem krčenja prostorov participacije mladih in mladinskega dela?
  • Neža Repanšek: Kako v procesu karierne orientacije upoštevati dinamiko odraščanja mladih v svetu 4.0?
  • Urška Česnik: Kako spremljati mlade na poti raziskovanja in iskanja njihove karierne poklicanosti?
  • Jaka Matičič: Kako podpreti mlade pri vstopu na trg dela 4.0, zaznamovanega z epidemijo novega koronavirusa?

15:40-15:50 – Odmor

15:50 – 17:00 – Delo po skupinah in predstavitev smernic za podporo mladim v karierni orientaciji

Kdo bo z nami?

Neža Repanšek je mladinska delavka in multipraktik. Navdušena skavtinja je in nekdanja podpredsednica Mladinskega sveta Slovenije je trenutno članica Evropskega socialno-ekonomskega odbora, kjer med zastopniki različnih evropskih organizacij civilne družbe zagovarja interese mladih. Svoje izkušnje z delom z mladimi v zadnjih letih usmerja v raziskovanje upravljanja organizacij in človeških virov v času četrte industrijske revolucije, osredotoča pa se tudi na poklicno in karierno orientacijo v luči razlik med generacijami.

Špela Pogačnik Nose, koordinatorica Nacionalnega Europass, ki ima sedež na Centru RS za poklicno izobraževanje, vodi projekt Europass v Sloveniji vse od implementacije leta 2005. Europass sistem in vprašanja, povezana s komunikacijo osebne predstavitve predstavlja širši javnosti, zlasti iskalcem zaposlitve ter mladim.

 

Urška Česnik, je vedno nasmejana, optimistična in barvita. Po profesiji psihologinja in pedagoginja, katere strast in izziv so ljudje. Po duši mladinska delavka, ki svoje dolgoletne izkušnje na domači in mednarodni ravni usmerja predvsem na področja socialnih veščin, komunikacije, razreševanja in transformacije konfliktov, razvoju ustvarjalnega in kritičnega mišljenja ter kariernega načrtovanja.

 

Matjaž Vodeb je eden izmed ključnih akterjev v polju mladinskega dela že od leta 2008. Pobudnik in začetnik mnogih projektov, ki se še vedno nadaljujejo in nadgrajujejo (Mreža Mlada ulica, PRiKAZ, Marš na(d) trg dela). Matjaž je zagovornik in spodbujevalec aktivnega vključevanja mladih posameznikov k odločanju in prevzemanju nadzora in moči nad lastno usodo. Ne boji se dela in včasih dan začne z vodenjem in administriranjem projekta in konča z montažo radiatorjev in peko palačink z mladimi za mlade. Mladinski delavec s srcem in dušo, ki je dal pomemben pečat v razvoju mnogi.

Jaka Matičič, Business Development Manager pri podjetju Adecco H.R., d.o.o.,  je že več kot 15 let aktiven pri delu z mladimi v različnih mladinskih in nevladnih organizacijah, kjer je razvijal potencial le-teh. Delo na razvoju človeškega potenciala ga je pripeljalo do priložnosti za prevzem vloge Direktorja poslovne enote Adecca v Novem mestu v letu 2019, ki jo je v letošnjem letu zamenjal za vlogo Business Development Managerja za Slovenijo, kjer poskuša s stortivami Adecca povezati prave kandidate s pravimi podjetji.

 

 

Dodatne informacije: [email protected]

Sorodno:

Ni najdenih rezultatov.

1 Komentar. Leave new

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.