V novem letu predvsem – vodi samega sebe!

Jan Peloza

V ponedeljek, 19. decembra 2016, je v Ljubljani potekal otvoritveni dogodek Inkubatorja 4.0. Pod skupnim naslovom Korak v pravo smer so o tem, kako mladi prehajajo iz izobraževalnega sistema na trg tela, vsak na svoj način spregovorili Aleš Čerin, Jan Peloza in Matej Cepin.

Matej Cepin je poudaril, da svet, v katerem so se znašli mladi danes, zaznamuje množica pojavov, ki jim doslej še nismo bili priča. Spregovoril je o tem, kako strukture podjetij postajajo vse manj rigidne, o potrebi po vse večji specializaciji in posledično povezovanju v visoko specializirane mreže, o trendu najemanja namesto zaposlovanja, o delu v oblaku in o urnikih, ki niso več osem urni. Gre za svet 4.0, svet po četrti tehnološki revoluciji.

Ali obstoječi izobraževalni sistem mlade pripravlja na vstop v takšen svet?

Udeleženci na dogodku so se strinjali, da nikakor ne. Veščina, ki jo v množici možnih izbir po mnenju Aleša Čerina najbolj potrebujemo, je predvsem postavljanje prioritet.

Kateri ljudje so zame bolj pomembni od drugih in jim želim posvečati več časa? Katerim opravilom želim posvečati več časa kot drugim? Kaj pravzaprav je čas? Ključna je prava izbira!

Duh je voljan, a telo je slabotno

Med udeleženci otvoritvenega dogodka so bili poleg zunanje javnosti tudi predstavniki partnerskih organizacij in trenerji projekta.

Izbiranje, postavljanje prioritet in poraba časa v pametne namene so stvari, ki jih v teoriji pozna velika večina. V praksi pa jih je tako težko uresničiti! »Če padeš, če ti kaj ne uspe, to še ne pomeni, da nisi na pravi poti ali da je ideja slaba,« je dejal Jan Peloza, eden od ustanoviteljev mladinske zveze Brez izgovora. »Če želiš biti uspešen in inovativen, moraš biti vedno v nekakšnem start-up načinu. Stvari se postavljajo in podirajo.«

Novoletni sklepi

Večini od nas je bilo z novim letom najverjetneje podarjenih novih 365 dni časa. Določen delež te redke dobrine bo na prvi pogled gotovo izgledal kot neuspeh. A iz vsakega takšnega neuspeha se lahko tudi kaj naučimo. Zatikalo se bo, a pomembno je, da ostaneš na pravi poti!

 

/ foto: Rok Pisk /

Sorodno:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.