Novinar 4.0

 Se želiš preskusiti v pisanju, pa še nimaš izkušenj ali pa ti manjka teoretičnega znanja?

Te zanima delo spletnega novinarja?

Naredi korak naprej, prijavi se na usposabljanje Novinar 4.0 in se nauči, kako ustvariti kvalitetno in privlačno vsebino!

 

Projekt Inkubator 4.0 v sodelovanju z našim partnerjem, Časnik – spletni magazin z mero,  to poletje ponuja kombinacijo 6-dnevnega usposabljanja in prakse, na kateri se boš lahko preskusil/-a v vlogi spletnega novinarja, pisca člankov in v živo spoznal/-a, kako poteka novinarsko in uredniško delo.

Na usposabljanju Novinar 4.0 se boš naučil/-a:

 • kakšna je moč besed in zgodb,
 • kakšne so lastnosti dobrega članka in kako ga napisati,
 • kako napisati dober vsebinski komentar,
 • kako delujejo (spletni) mediji v Sloveniji,
 • kako se lotiti zahtevnejše vsebine – slovenske in mednarodne politike ter gospodarstva,
 • tehnični vidik spletnega medija: Sistemi za upravljanje z vsebinami na spletu (CMS), WordPress, Google Analytics, Oblika in design, Spodbujanje obiska na spletu.

Na praksi se boš skupaj z mentorjem na praktičen način učila pisanja člankov in prispevkov – s pisanjem le-teh. Delo z mentorjem ena na ena ali v majhni skupini ti bo omogočilo osebno vodstvo in svetovanje  pri pisanju prispevkov in člankov ter ti pomagalo pri tvoji nadaljnji poti spletnega pisanja in ustvarjanja.

Program usposabljanja po dnevih

 • torek, 3. julij: Blogi in družbena omrežja (Aleš Čerin)
 • sreda, 4. julij: Dober novinarski in komentatorski prispevek (Janez Tomažič)
 • četrtek, 5. julij: Moč zgodb (Breda Podbrežnik Vukmir)
 • ponedeljek, 9. julij: Pisati o gospodarstvu (Matej Kovač)
 • torek,10. julij: Sistemi za upravljanje z vsebinami na spletu in spodbujanje obiska (Rok Pisk)
 • sreda, 11. julij: Politika in pisanje o (slovenski) politiki (Aleš Maver)

Kdaj in kje?

Kdaj?

 • od torka, 3. julija do četrtka, 5. julija (3 dni)
 • od ponedeljka, 9. julija, do srede, 11. julija (3 dni)

Praksa bo potekala v poletnih mesecih (do konca avgusta) po dogovoru s posameznikom.

Kje?

Dobimo se v novih prostorih Socialne akademije (Tržaška 132, 2. nadstropje).

Za koga?

Zate, če si star/-a med 15 in 29 let in če nisi (samo)zaposlen/-a – tudi če si še proti koncu faksa ali šole.

Za prijavo na usposabljanje moraš biti najprej prijavljen/a v projekt. Si že? Če še ne, vstopi spodaj.

Usposabljanje bodo vodili:

Usposabljanje bo vodila ekipa izkušenih novinarjev in strokovnjakov s področja spletnega pisanja in ustvarjanja. Med njimi so tudi:

Aleš Čerin

Aleš se predstavi kot mož, oče, dedek, skavt, podjetnik, predavatelj in bloger. Z vodenjem se je srečal v svoji družini, pri skavtih, kjer je bil voditelj lokalne skupine, voditelj nacionalne organizacije odraslih skavtov in član svetovnega komiteja ISGF (International Scout and Guide Fellowship). Svojo poslovno pot je začel v farmacevtskem podjetju LEK, kjer je bil med drugim odgovoren za vodenje skupine strokovnih sodelavcev v Kontroli kakovosti. Od leta 2003 vodi podjetje Edusatis d.o.o., ki se ukvarja z izobraževanjem in svetovanjem na področju vodenja in upravljanja laboratorijev, izboljševanja sistemov vodenja kakovosti in gradnje voditeljskih kompetenc.

Breda Podbrežnik Vukmir

Breda je že od nekdaj predana knjižnemu svetu kot bralka, študentka slovenistike in komparativistike, učiteljica, profesorica, bibliotekarka in tudi kot dolgoletna direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. Z zbiranjem kamniških pravljic se ukvarja od leta 1999 dalje, ko je s sodelavkami uredila knjigo Veronika z Malega gradu, ki je ponovno izšla leta 2009. Istega leta je izšla knjiga Čuden prečudež, ki prinaša gradivo od Šmarce do Zakala, od Cerkelj do Motnika. Je soustanoviteljica Križnikovega pravljičnega festivala in sourednica knjige Zlati hrib, kjer so objavljene stare tunjiške pravljice in povedke po zapisih dr. Franceta Steleta. S pripovedovanjem je nastopila na več dogodkih, med drugim na festivalu Pravljice danes v Cankarjevem domu, na Križnikovem festivalu, na Belinovem festivalu v Krškem, v ribniškem rokodelskem centru ob noči muzejev, na dogodkih Pisana Loka in drugje. Udeležila se je več delavnic in izobraževanj, tudi sam izvaja izobraževanja o javnem nastopanju, moči življenjskih zgodb in pripovedovanju.

Verjame v moč govorjenega jezika, medsebojne stike in moč zgodbe, ki učijo več, kot si na prvi pogled lahko predstavljamo.

Aleš Maver

Aleš je docent za zgodovino srednjega veka in lektor za latinščino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Ukvarja se z zgodovino pozne antike, poznoantičnega zgodovinopisja in zgodnjega krščanstva pa tudi s slovensko kulturno zgodovino in z zgodovino strankarskih in volilnih sistemov. S področja zgodovine strankarskih sistemov je v soavtorstvu objavil delo Zgodovinski razvoj strankarskih sistemov in volitve v srednji in vzhodni Evropi po letu 1989. Je velik občudovalec Ukrajine, v prostem času pa se najraje vozi z vlakom.

Matej Kovač

Matej je član uprave holdinga Lexpera SA Luxembourg, ki je lastnik družb, ki se v Sloveniji, v Turčiji in na Hrvaškem ukvarjajo s pravno informatiko in spletnim založništvom. Preden se je leta 2007 pridružil skupini Lexpera, je petnajst mesecev deloval v Srbiji kot svetovalec Svetovne banke za tuje neposredne investicije. Med leti 1995 in 2005 je vodil slovensko agencijo za gospodarsko promocijo in tuje investicije.  Od leta 2005 do 2015 je bil kolumnist v poslovnem časniku Finance (napisal je več kot sto kolumn), sedaj pa je redni kolumnist katoliškega tednika Družina in spletnega portala Časnik.si.

Janez Tomažič

Janez je novinar in urednik s 13 letnimi izkušnjami. Začel je s pisanjem kratkih vesti, trenutno pa je dnevni urednik in koordinator nišnih portalov Časnika Finance. V tem obdobju je bil udeležen v tektonskih spremembah novinarstva, saj je splet izpodrinil papir in je postal glavna platforma za objavo informacij. Zasebno je Belokranjec, ki ima družino na Primorskem. Zadnjih pet let v prostem času sodeluje pri razvoju družinskega podjetja.

Rok Pisk

Rok je velik del svojega znanja in izkušenj pridobil v Inkubatorju Socialne akademije. Znanja iz videoprodukcije, projektnega dela in oblikovanja ter upravljanja spletnih strani sedaj uporablja na samostojni podjetniški poti.

 

Te zanima še kaj? Za več informacij piši na [email protected].

 

Sorodno:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.