Vodja se rodi … mogoče pa ne

Do nedavnega sem bila prepričana, da se nekateri ljudje preprosto rodijo kot vodje, medtem ko smo drugi rojeni za sledilce. Nekako v smislu, da ti je ta karizma položena v zibelko in če je nisi prejel takrat, tega ne moreš več pridobiti niti kasneje.

Ogromno predsodkov imam povezanih z vodenjem in vesela sem, da mi jih je končno uspelo razbit!

Kako se je to zgodilo? Udeležila sem se izobraževanja Vodim, torej sem: usposabljanje za menedžerje. Trajalo je 8 dni in predavatelji so delili svoje zgodbe o uspehih, napakah in o tem, kako sploh je biti vodja.

Vodenje ni magična sposobnost, ki jo nekateri posedujejo in drugi smo ostali brez. Gre za način razmišljanja in delovanja, ki se ga lahko naučimo. Z dobrim vzornikom, z načinom vzgoje.

Vodenje dejansko je vzgajanje, učenje in skupna rast. Dober vodja je sposoben slišati vsakega posameznika v skupini in ga tudi razumeti. Ima izredno sposobnost empatije in pogledati zna na situacijo z zornega kota vsakega posameznika nato jih združiti v skupno vizijo, skupno prihodnost.

Vodenje samega sebe

Voditelj je vsakdo izmed nas. Če ne drugega, vsak vodi svoje življenje. Marsikje imamo tudi dosti sledilcev pa se tega prepogosto ne zavedamo. Starši vodijo družine, učitelji učence, prijatelji prijatelje, in če nič drugega, mi vodimo svoje misli.

Nekatere stvari vodimo uspešno, drugih ne tako zelo.

Ko grem čez cesto, kjer ni prehoda za pešce, ali čez rdečo luč, opazim ljudi, ki moje vedenje posnemajo. Nisem si želela biti vodja, pa hitro postanem. Včasih je lažje zaslepljeno trditi, da nisem kriva, ko gredo stvari narobe. Resnica pa je, da sem sama sprejela odločitev. Tudi če se nisem odločila, sem odločitev sprejela.

Prevzeti odgovornost. Sprejeti posledice. Določiti svojo smer. Samo na tak način postanemo vredni sledenja.

Vodja ima sledilce

Vodja je komunikator. Svojo vizijo sporoča jasno, enostavno in koncizno. Sposoben je prepoznati šibkosti znotraj svoje ekipe in jih vnaprej sanirati oziroma omejiti njihove negativne posledice.

Sposoben je delegirati naloge in svoji ekipi tudi zaupa, da bodo te kvalitetno opravljene. Ekipa mu zaupa, da jih vodi v pravo smer.

Sledijo mu, ker znotraj njegove vizije prepoznavajo svoje poslanstvo. Glavno orodje je njegova vizija in strast do njene uresničitve.

 

 

Vodja sprejema odločitve

Ne gre toliko za to, ali so odločitve prave, gre predvsem za to, da jih sprejme. Včasih so pravilne, včasih ne. Kar definira dobrega voditelja, pa ni količina spodrsljajev, ampak kako se odzove, ko gredo stvari v napačno smer.

Sprejme posledice. Sprejme odgovornost. Prilagodi svojo smer.

Kako sladko je motiti se!

Vodenje je nekomu bližje kot drugemu, vsi pa moramo voditi. Prej ko sprejmemo usodo in si izberemo smer, bolj smo lahko učinkoviti in več sledilcev imamo. Takšnih, ki si jih želimo. Takšnih, ki nam iskreno želijo slediti.

»Cogito ergo sum«, oziroma »I think, therefore I am« je rekel René Descartes. V današnjem času poplave informacij menim, da je bolj primerno Vodim, torej sem!

Sorodno:

1 Komentar. Leave new

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.