Coworking ni modna muha, je prostor zame

 

Kdaj mi coworking pride prav?

Najprej moram povedati, da nad coworkingom nisem bila vedno navdušena. Pravzaprav se mi je ideja zdela malo smešna. Zakaj bi se za delo, ki ga lahko naredim doma – nekam peljala?

Nekaj študijske prakse sem lahko opravila kar s pisanjem poročil in podobnega od doma,  tudi kakšno delo, kot je vnašanje podatkov v podatkovne baze sem opravljala od doma. Vedno več časa za pisanje magistrske naloge pa sem preživela v knjižnicah … na tem je bilo nekaj drugačnega. To pa je zahtevalo razmislek. Magistrska naloga je kar projekt. Nima nekih določenih rokov. Doma sem kar naenkrat težko sledila rokom, ki sem jih postavljala sama sebi. Niti me nihče ni vprašal po napredku. Ugotovila sem, da mi je podpora, ki jo lahko ponudijo drugi, tudi če so le prisotni v istem prostoru in delajo podobne stvari, pomembna. Vem, da sem lahko bom produktivna takrat, ko delam z drugimi. Pa niti ni nujno, da delam v skupini.

Delo od doma je lahko stresno

Koliko časa zjutraj pijete kavo ali čaj? Preberete še novičke, preden se lotite dela? Morda zalijete rože ali se ekstra previdno posvetite smoothiju? Tak jutranji ritual je prijeten. Še bolj prijeten je, če si ga privoščim kdaj pa kdaj in ne postane rutina … Ko pridem v pisarno, knjižnico ali coworking prostor se posvetim delu. Vidik produktivnosti je pomemben. Pa sploh ne gre le za produktivnost! Nedavno poročilo Mednarodne organizacije dela kaže, da delo od doma pri delavcih povzroča večjo raven stresa v primerjavi s tistimi, ki delajo na lokacijah delodajalca. Dogaja se namreč, da se meja med delovnim časom in zasebnostjo kar zabriše … Na elektronska sporočila odgovarjamo še zvečer, opravki se razporedijo čez dan, delamo, učimo se, razmišljamo in sproščamo se – vse za isto mizo. Delo pa postaja razporejeno čez cel dan. To, da delamo cele dneve in smo neprestano dosegljivi, je stresno. Coworking nam po drugi strani omogoča lažje postavljanje mej: pridem v prostor, oddelam in grem domov, kjer je čas za sprostitev.

Trend vedno večjega števila zaposlenih, ki dela od doma, se počasi obrača. IBM, ki je bil tu pionir, spreminja svoj način organizacije in zaposlene kliče nazaj v pisarne. Zakaj? Ker tisti, ki delajo v timih, najdejo bolj inovativne rešitve in sodelujejo lažje, ko to delajo skupaj.

V mojem interesu je manj stresno življenje, ko si lahko najdem čas tudi za športne aktivnosti in ležerno branje. Želim tudi strokovno napredovati, se učiti in hkrati iskati nove rešitve, kar mi omogoča sodelovanje s sodelavci in kolegi. To je tisto, kar omogoča coworking prostor. Nudi podporo, ko jo rabim in mi je knjižnica ni ponudila. V knjižnici se niti ne smeš pogovarjat. Coworking Inkubatorja 4.0 ti pa da še mentorje!

Lahko prideš po tisto, kar rabiš, v coworking Inkubatorja 4.0 na Socialni akademiji. Vsak ponedeljek med 8. in 16. uro.

 

Sorodno:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.