13 priporočil za sopotnike mladim na podjetniški poti

KAKO OPOGUMITI MLADE ZA PODJETNOST?

Znašli smo se v družbi tveganja, v kateri so prehodi na trg dela že tako negotovi. Mlade učimo, kako pripraviti dober poslovni model za svoje ideje, redko pa ustvarimo tudi prostor za nagovarjanje tem, kot so pogum za lastno pot, upravljanje z negotovostjo, soočanje z neuspehi. Mladi potrebujejo tudi slednje. In prav ti varni prostori, ki nudijo podporo, dopuščajo napake in spodbujajo vprašanja, lahko zmanjšajo razdaljo med teorijo in prakso, med njihovimi potenciali in realnostjo.

Omogočimo mladim, da bodo lahko verjeli vase!

Oblikujmo ustrezna podporno-učna okolja, ki omogočajo mladim, da zberejo pogum in sprejmejo tveganje prvih korakov ustvarjanja lastne (podjetniške) poti.

Posvet Mladi in iskanje njihovega mesta na trgu dela, ki je 13. aprila 2021 potekal v organizaciji Socialne akademije ob podpori Evropskega socialnega sklada, so soustvarjali raznovrstni sopotniki mladim znotraj področja karierne orientacije: mladinski delavci, učitelji, izobraževalci, svetovalci, zaposlovalci, mladi podjetniki, starši mladih.

Vsi sodelujoči se vsakodnevno srečujejo z mladimi in pomembno prispevajo k njihovem motiviranju, opogumljanju, učenju za razvijanje in realizacijo njihovih kompetenc, interesov in izkušenj. Podelili so svoje poglede na podjetnost mladih in odpirali vprašanja, kot so:

  • Kako s svojim delovanjem spodbujati podjetnost mladih?
  • Kako ustvarjati prostore, ki bodo pri mladih krepili pogum in odločnost?
  • Kako krepiti kompetence, ključne za soočanje s strahovi in neuspehi pri prvih (podjetniških) korakih?
  • Kateri dejavniki imajo ključno vlogo na odločitev za podjetništvo?

Na podlagi diskusije s(m)o oblikovali 13 uporabnih priporočil za sopotnike mladim pri karierni orientaciji in pri spodbujanju podjetnosti, ki se združujejo v 4 vsebinske sklope: odnos do mladih, oblikovanje prostorov za mlade, naslavljanje ključnih kompetenc za podjetnost in lajšanje vstopa v svet podjetništva.

Priporočila sopotnikom mladim za podporo pri kariernih korakih in spodbujanju podjetnosti

Sklop 1: Odnos do mladih

1. Prisluhnimo mladim. Naj postanejo vidni in slišani. Ustvarimo prostor, kjer se lahko izrazijo. Aktivno jih poslušajmo in jih podprimo na poti samozavedanja ter osebne rasti.

2. Odpirajmo in razširjajmo poglede mladih. Med mladimi je potrebno spodbujati kulturo učenja in preseganja omejujočih prepričanj. Včasih je potrebna prevetritev lastnih perspektiv, ki omejujejo napredek ali onemogočajo (negotov) korak naprej.

3. Ustvarjajmo zemljevide možnosti. Spodbujajmo mlade, da prepoznajo raznolike priložnosti, ki se skrivajo za vsakdanjimi dogodki in izkušnjami. Krepimo radovednost in zavzetost, da bodo »zagrabili« priložnost.

Sklop 2: Prostori za mlade, ki krepijo pogum in odločnost

4. Oblikujmo prostore, ki dopuščajo napake. Preživiš, četudi kaj izgubiš, saj pridobiš lekcijo. Predstavimo mladinske organizacije kot idealna okolja za preizkušanje, preigravanje in učenje.

5. Odpirajmo prostore za izražanje. Naj njihovi talenti pridejo do izraza. Omogočimo mladim, da se vključujejo v projekte in postanejo del širše zgodbe. Vključenost jim bo omogočila krepitev samozavesti in poguma za naslednji samostojni korak (v podjetništvo).

6. Ustvarjajmo poligone za mlade podjetnike. Zagotavljajmo jim podporna okolja in prostor za urjenje svojih veščin. Naj prevzemajo odgovornost in v skladu z njo uresničujejo naloge ter se soočijo s posledicami ob morebitni neizpolnitvi.

Sklop 3: Ključne kompetence podjetnosti

7. Pokažimo primere dobrih praks. Zavedajmo se, da se mladi hitro učijo, zato smiselno povezujmo teorijo s prakso. Osmislimo obstoječa znanja in metode ter mladim omogočimo prenos le-teh v resnične situacije.

8. Spodbujajmo poglobitev in samorefleksijo. Naj mladi spoznajo sami sebe in začnejo verjeti vase. Mnogi že imajo jasne želje in ideje – povabimo jih v skupnosti, kjer jih lahko preizkusijo, poglobijo in odkrijejo lastno poslanstvo, poklicanost.

9. Razvijajmo kompetence za uspešno reševanje izzivov. Bodimo mentorji mladim. Postavljajmo jim težka vprašanja. Ponudimo jim roko, da bodo prišli prej do rešitev. Bodimo aktivni in odprti tudi sami – direktno vprašajmo mlade, kako smo jim lahko v podporo.

Sklop 4: Ključna nasveta za mlade na njihovi karierni poti

10. Naučimo mlade finančne pismenosti. Zagotovimo programe, ki ponujajo znanje samostojnega in učinkovitega upravljanja s financami, tako na osebni kot tudi na projektni in poslovni ravni

11. Osmišljajmo mladim pomen socialne mreže. Naučimo jih združevanja  pridobljenih informacij. Priporočimo jim, kje naj se zadržujejo in na kakšen način prihaja do izmenjave idej.

12. Skupaj z mladimi raziskujmo razloge za podjetniško pot. Imejmo v mislih: želje po samostojnosti, vodstvene aspiracije, razvoj lastnih idej, inovativnost, želje po uspehu, povečevanje kvalitete življenja zase in druge (storitve), krepitev osebne odgovornosti in osebnih lastnosti.

13. Osvetlimo mladim, da je za uspeh potrebno trdo delo, znanje in sreča. Za povečevanje uspešnosti naj spremljajo trende, raziskujejo potrebe družbe (»bottom–up« pristopi) in sledijo izzivom prihodnosti.

Naredimo korak naprej in pustimo dobro sled!

 

Prelistaj publikacijo!

Prelistaj publikacijo!

 

Sorodno:

2 Komentarja. Leave new

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.