7 trikov, kako že med študijem izboljšati možnosti zaposlitve

Diploma je, dela pa ni!

V času študija imaš pogosto tako poln koledar, da včasih kar pozabiš, česa si zares želiš ali v čem že blestiš. Dobro si je vzeti nekaj časa in previhariti možgane, se poglobiti v svoje prednosti in najti tisto, v čemer si boljši od ostalih. Si zapisati svoje izkušnje in podčrtati izkušnje, ki si jih želiš nadgraditi. Ko veš, k čemu stremiš, bodo tudi tvoje odločitve pri iskanju službe lažje.
Spodaj najdeš 7 trikov za aktivnejše obštudijsko življenje, s katerimi bo tudi iskanje zaposlitve lažje. Ne pozabi – svet je tvoja ostriga!
1. Neformalna izobraževanja

Izkoristi delavnice in srečanja, ki te zanimajo v študentskih letih. Možnosti pridobivanja dodatnih znanj se vsak dan povečujejo in selijo na splet. V Sloveniji imamo preko 28 000 nevladnih organizacij, mnoga izmed katerih skrbijo za nova znanja in veščine, ki jih lahko uporabimo v prid zaposlitve. Tudi na Inkubatorju 4.0 in na Socialni akademiji organiziramo najrazličnejše delavnice, izobraževanja in podporo pobudam.

2. Hobiji kot poslovna priložnost

Uporabi svoj hobi in vklopi podjetniško žilico. Ni nujno, da so znanja, ki si jih pridobil na fakulteti, tvoj zadnji korak k službi. Hobi, ki ga zares zaobvladaš, lahko postane tudi tvoja zaposlitev. Na srečo imamo v digitalni dobi možnost učenja na daljavo, preko tečajev in delavnic. Vaja dela mojstra! 

3. Prostovoljstvo

Prav prostovoljsko delo nam pogosto omogoči nezavedno pridobivanje veščin, ki so delodajalcu navadno zelo pomembne. Organizacijske in vodstvene kompetence lahko pridobiš ob izvedbi otroških taborov, komunikacijske kot prostovoljec v domovih za starejše, … Navadno lahko kot prostovoljec poprimeš za veliko različnih del ob katerih uživaš in hkrati rasteš.

4. Izmenjave

Kaj je lepšega, kot študijska izmenjava! Faks kar sam hoče, da greš za nekaj mesecev žurat v Bratislavo. Ponuja pa takšna izkušnja tudi obilico priložnosti, saj lahko spoznaš zanimive ljudi, nove načine dela in si (ne)posredno ustvariš nove zaposlitvene možnosti. Nova znanja, pridobljena v tujini, so lahko odločujoč faktor, da se delodajalec odloči zate. 

5. Študentsko delo

Pri iskanju študentskega dela naj te ne motivira le urna postavka. Leta delovnih izkušenj kot natakar ne pomenijo kaj dosti, če iščeš delo kot inženir strojništva. Študentsko delo je tudi priložnost, da izkusiš različne poklice, ki ti bodo dostopni po končanem študiju. Morda te pritegne poklic, o katerem zdaj sploh še ne razmišljaš.

6. Mreženje

Če med študentskim delom, izobraževanjem ali po neki tretji poti vzpostaviš stik s potencialnim delodajalcem, poskrbi za dober prvi vtis in skušaj (nevsiljivo) ohranjati stik z njim. Delodajalci se pri iskanju novih zaposlenih radi odločijo za nekoga, ki ga že poznajo in imajo o njem dobro mnenje.

7. Priložnosti, ki jih ponuja formalna izobrazba

Med študijem se pojavijo razne priložnosti v obliki natečajev, možnosti oddaje člankov in podobno. Čeprav praviloma pomenijo dodatno obremenitev, se sodelovanje splača. Tako pridobiš nove izkušnje in strokovne kompetence, ki so lahko tudi ozko usmerjene in so kot take določenim delodajalcem izredno pomembne. 

 

Odpisati vse izpite in pridobiti dragoceno diplomo v roke ni več najpomembnejši trenutek študentskega življenja. Če si želiš gladko steči po maslu, boš moral najprej speniti mleko.

Sorodno:

2 Komentarja. Leave new

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.